Amerikan avoimet 2013 - II

Halvan hämäläisen motellin karvas sametti ryösti Valmentajan ajatuksen kehään. Kaleidoskoopillinen seitsemänkymmentälukulaista sisustusta vapaaotteli keskittymisen kanssa. Lopulta Suomalainen selätti tapetin, viikon painista uupuneena.

Voiton päästä:
Perhana, kuinka ajatus taas jahtasikaan sanaa. Virkkeet hapoilla pitää silti valuttaa hieman Amerikan herkuista paperille.

Turnaus vahvisti ajatuksiani siitä kuinka pienistä marginaaleista ja asioista lajin menestyksessä on lopulta kysymys. Usein menestystekijät kiertyvät lajin harjoituksellisen kehikon ympärille. Pitääkin vahvistaa ja tarkentaa sitä edelleen.

Elävien kuvien arvioita näistä kisoista ei tähän hätään tehdä. Nuolikalan kutusäkissä ei ollut vielä kuin pari ottelua. Ensi kerralla taidan laittaa kympin vaikka Kenoon.

Kisatuloksia pläräillessä tuli tehtyä muutamia kiinnostavia havaintoja, vaikka kovin kattavasti maailman huippuja ei matolla nähtykään.

Naisten pienimmän sarjan kovin yllätys oli kenties Kanadan Yvette Yongin ensimmäisen kierroksen tappio USA:n Giuliana Gilille. Yong voitti viime vuoden Amerikan avoimet ja koko mantereen mestaruuden.

Jenkkien 16-vuotias Cheyenne Lewis löi naisten viiskolmosissa todellisen valttipakan pöytään. Ensimmäisellä kierroksella kaatui Serbian Dragana Gladovic 13-4. Serbihän voitti Trelleborgin avoimet aiemmin tänä vuonna vahvalla esityksellä. Finaalissa Lewis pyöritti voiton Kanadan Charlotte Brownista pistein 9-1.

Nikita Glasnovic oli ennalta kiinnostavin seurattava naisten alle 57-kiloisissa. Trelleborgissa voiton kuitannut ruotsinserbi jatkoi vahvoja esityksiään Las Vegasissa, tuloksena kolme otteluvoittoa, niukka semifinaalitappio ja pronssimitali.

Elin Johansson vetäisi naisten alle 62-kiloisissa sarjavoiton hurjalla 9-0 voitolla finaalissa.

Alle 74-kiloisten olympiavoittaja Servet "Basaarin Taikuri" Tazegul otteli komean avauksen keväälle, vaikka hävisikin finaalissa Kanadan Maxime Potvinille. Kanukki on kokenut kisatursas (MM-2. / 2010, Amerikan mestari 2012) ja vuoden 2009 Saksan avointen finaalissa hän vei kultamitalin Juho Kostiaisen nenän edestä pistein 5-4. Sarjassa oli laajan tasokas kanadalaisedustus, mutta vaikutuksen teki myös Ruotsin Shabulat Miserbievin kolme otteluvoittoa.

Aaron "Tuplarulla" Cookin suoritukset kiinnostivat etukäteen. Mansaaren mies naputti pari kierrosta voitokkaasti, kunnes Meksikon Valenzuela pysäytti Cookin 7-12. Kasikymppisten sarjavoitto meni Saksan Gülecille.

Lievästi epäonnistuneen pikavisiitin alle 87-kiloisissa tehnyt Ivan "Heinontappaja" Trajkovic palasi ruotuun ja raskaaseen. Kolme otteluvoittoa ja tappio Kanadan Coulombe-Fortierille oli erinomainen suoritus Trelleborgin jälkeen. Anthony Obame näytti sarjavoitollaan, ettei olympiahopea keiku hänen palkintohyllyllään ihan turhan panttina.

Pohjoismaiden edustajien mainiot suoritukset jäivät useassa sarjassa myös mieleen.

Voitto Suomalainen nousi lopulta nahkasohvalta. Kuva alkoi sittenkin hahmottua. Hymyillen mies kampasi ohuen tukkansa. Kymmenen minuutin kuluttua hän olisi jo salin ovella.