tiistai 29. tammikuuta 2013

Esipuhetta


Älypuhelin hehkui hölmönkatsettaan hämärään kabinettiin. Luurin kuollut paino kämmenellä väräytti inhonkimaran Voitto Suomalaisen ruotoon. Lopulta pakkomielle selätti hienkarpaloiman ahdistuksen. Oli aika naputtaa paikalle ainakin Aslak Mäystin ja kitapurjehtija Huulio Virén. Tanssi alkakoon tänään, kurahti Voiton mielessä, sormien hapuillessa jo numeroidulla parketilla.

- Eka Pitkä!
- Jaa... Tuota... Onko se Aslak Mäystin? Suomalaisen Voitto tässä olisi häntä vajaa.
- Ei ole. Kalkathimesa on Eka, malthas, mulkhasen tokasta.
- Eh... kiitos?

Suomalainen odotti Peräpohjolan tervaskainaloa piirun hämmentyneenä. Mäystin oli todellinen ketunvänkärä, ahdettuna kairan ajatuksen malliin ja melkoisen persjalkaiseen ruhoon. Miehen suu ja kädet kävivät usein vilkkaasti, mutta päätä ei niin vaan käännetty. Lapin Kansan sivutoimisena urheilutoimittajanakin sauvonut hiihtoniilo oli silti erinomainen vastakappale asiakeskustelussa, tarkkanäköinen ja piinallisen oivaltava. Uusia ajatuksia ei Aslakilta juuri herunut, mutta omiaan hänelle joutui aina perustelemaan viimeiseen tinkaan. Nyt oli Suomalaisen Voitolla sellaisen kannon mentävä kaski.

- Mäystin. Mitähasjaa?
- Terve poroukko, Voitto täällä! Saiskos tovin tuumaan?
- Kah Voitto, mikä mahtaa olla etelän klähmyllä vinksalhan kon pithää Pohjanperään soithella.
- Tuore vuosi herätti vanhan karhun hunajan tuoksuun. Olympiaprojektit etenevät, valmennuksen solmukohdissa hikoillaan ja kevät tulvii tapahtumia. Arvioita ja pohdintaa pitäisi silti tehdä neljän tuulen mitalta. Lähtiskö lapinvänkä taas vihtomaan asiat selväksi?
- Johan, ainhan sitä pankhonpääle. Louskennat siinä voip sithen toimithaa yhin höyryin. Laitethan pilkhet poikheen ja asjat oikhiaks. Eka tuloo rekheen völhjyyn, mie nostan roipheet matkhaan. Misäs met tavathan?
- Hohoo, huikea juttu, kiitos Aslak! Nähdään Hämeessä, lapan matkalta vähän evästä ja pari suunpieksämääkin. 
- Hepskukkuu.

Punaluurista ei ehtinyt juuri kulua, kun kokenut valmentaja jo viritti seuraavaa porkkanaa. Analyysin vakauttamiseksi oli saatava myös toisenlainen näkökulma. Siinä virassa Suomalainen toivoi näkevänsä Huulio Virénin, maailmankansalaisen ja ideoiden rasvakeittimen. Virénin propellihatusta oli kotoisin useita nykyvalmennuksen käytössä olevia ideantaaperoita ja ajatusmalleja. Suurimman osan ajastaan Huulio tosin poukkoili kyhäelmästä toiseen, jättäen jälkeensä lähinnä ontuvia torsoja. Niistä jotkut harvakseltaan sitten rakentelivat lähes toimivia malleja itselleen. Huulio ui kansainvälisissä ympyröissä kuin naapurissa, ja miehen viikset olivat syvällä kotimaisessakin lajikermassa. Näiden kahden ääripään kohtaamisesta arveli Voitto löytävänsä ratkaisut haasteisiin. 

- Virén.
- Onko se kitapurjehtija itse? Suomalaisen Voitto täällä terve!
- Mortse! Mitäpä Vinski Vinnare surraa, odotas, päivitän twitterin...
- Sydäntalven meditoinnin jälkeen on ajatuksia ja sananpätkiä taltiossa. Pitäisi availla ja maiskuttaa niitä sopivassa seurassa.
- Katos, katos, sehän kuulostaa fantsulta, odotas, päätän just tsättikeskustelun yhden latinovalkun kanssa...
- Pääsisitkös sinä tulemaan Hämeeseen päin aivomyrskyämään. Arvostaisin.
- Totta kai, hetikö, vai milloin... ja mitäs päällimmäisenä? Hei, venaas hetki, laitan toisen puhelun kiinni...
- Omassa atraimessa olisi ainakin valmennuskeskustoimintaa, Nurmijärven kisat, Trelleborgin Avoimet, maajoukkuetoimintaa, valintakriteereitä ja Vuoden Urheilija -valintaa. Näin alkupaloiksi. Voidaan ottaa vielä toisetkin löylyt ettei kerralla leuka venähdä.
- Se on juuri näin, oot niin oikeessa. Mulla on kuule kumijalka tässä jo ihan käsivarren päässä. Pian nähdään, pari idistä on jo puolivalmisteena. Lämmitän niitä matkalla lisää, otan vähän yhteyksiä ja eemelöin sulle tyytin sitten paikan päällä. Jes, moi! Taksiii....
- Morjens. Huh.

Suomalainen laittoi valot päälle huokaisten, lumipallo oli nyt pukattu mäkeen. Joukon kohtaamiset ja keskustelut johtivat usein ennalta arvaamattomaan, niinpä Voitto keräsi tarpeellista mukaansa. Analyysitarvikereppu, varavaatteet, passi, eri valuuttoja ja melkoisen kassillisen muutakin olennaista. Valmentaja oli valmiina matkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti